Ajurveda je celostno znanje o življenju, ki nas uči kako uravnovesiti svoje telo in duha preko pravilne izbire prehrane, dnevnega ritma in naših navad. Je najstarejša in najbolj dovršena oblika naravne medicine, priznana s strani WHO, Svetovne zdravstvene organizacije. Človeka obravnava celostno in ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

Za razliko od klasične medicine, se ajurveda osredotoča na zdravje, ne na zdravljenje bolezni. Posveča se procesom in mehanizmom, ki pripomorejo k boljšemu zdravju. Pomembnost daje preventivi, da zgladi še tako majhna neravnotežja še preden pripeljejo do morebitne bolezni.

Po ajurvedi je popolno zdravje mogoče le, kadar so telo, um in duša medsebojno usklajeni. Ajurvedski zdravilci ne zdravijo telesa po delih, temveč celostno, upoštevajoč načelo treh doš (vata, pitta, kapha) ali življenjskih sil, ki jih uravnava zakon enotnosti narave.

Tri osnovne življenjske sile oziroma doše: Vata, Pitta, Kapha

Vata doša je odgovorna za gibanje v telesu. Posledično upravlja z dihanjem, izločanjem, živčnim sistemom in se nahaja povsod tam kjer se nekaj giblje. Neuravnoteženost Vate se kaže v skrbeh, strahu, nemirnemu spancu, psihični utrujenosti, ohromelosti, bolečine in zaprtosti.

Pitta doša je naslednje energetsko načelo in je odgovorno za vse energijske procese v telesu, predvsem metabolizem, prebavo, jetra in čustveno inteligenco. V kolikor pitta uide iz ravnotežja se nam pojavi vročina, rdeča koža, obolenja jeter, vnetja, obolenja oči, povečanje izločanja želodčne kisline in podobno. Postanemo razdražljivi, nestrpni in jezljivi.

Kapha pa je tretje načelo, ki je odgovorno za gradnjo strukture telesa in uravnavanje tekočin. Neuravnoteženost se lahko izrazi na način lenosti, telesne utrujenosti, depresije, prekomerne teže in z nabiranjem tekočine v telesu.

Kako izgleda ajurvedsko svetovanje?

  • Pred svetovanjem boste prejeli vprašalnik in nam izpolnjenega poslali še pred naročenim terminom.
  • Ajurvedski posvet v živo traja cca. 60-75 min.
  • Bistvo pregleda je pogovor, preko katerega dobimo informacije o vaši dnevni rutini, prehranjevalnih in življenjskih navadah, vaših težavah in namenu svetovanja.
  • Pregleda se tudi vaše fizično telo; jezik, oči, kožo, nohte, itd, ter naredi pulzno diagnostiko.

Na podlagi ugotovitev prejmete v pisni obliki individualne napotke glede vašega:

  • dnevnega ritma
  • rutine čiščenja telesa
  • izbora hrane, ki je primerna za vašo konstitucijo
  • izbor zelišč za vzdrževanje ravnovesja
  • izbora eteričnih olj
  • dihalne vaje in jogijske položaje

Ajurvedsko svetovanje izvaja Urška Smolej, ki je leta 2020 pridobila AVP (Arya Vaidya Pharmacy, Coimbatore, India) certifikat za Ajurvedsko svetovanje o načinu življenja in pravilni prehrani glede na posameznikovo došo.