Kansa je več tisoč let stara ajurvedska lepotna metoda. Ajurveda je tradicionalni sistem zdravljenja v Indiji, kjer jo priznavajo za holistično znanost in filozofijo o življenju. Usmerjena je k uravnoteženemu življenju, ki je osnova za zdravje, človeka pa obravnava s celostnim pristopom. Kansa Wand je masažni pripomoček, sestavljen iz lesenega ročaja in kapice, narejene iz posebne mešanice dragocenih kovin (prevladujeta baker in kositer). Starodavna modrost trdi, da je prav ta kovina izredno zdravilna, saj pomaga povečati sposobnost celjenja kože. Kovinski del je gladko poliran, idealen za nežno drsenje po koži (še posebej občutljivi) in mehko masažo.

Tovrstna masaža spodbuja gibanje uravnovešene  energije po telesu, ustvarja ravnovesje med došami (vata, pita in kapha) in uglasi delovanje čaker, ki so energijska središča v telesu. Vključuje delo na vitalnih točkah na telesu (marme v ajurvedi), po katerih s kansa wand krožimo. Gre za izjemno tehniko, ki globoko sprošča in pomlajuje obraz.

Učinki in koristi kansa wand ajurvedske masaže so:

  • deluje kot nežen piling in zgladi kožo,
  • odstranjuje odmrle kožne celice povrhnjice (koža postane bolj prepustna za vpijanje
  • hranilnih in vlažilnih snovi, ki sledijo in tako tudi bolj sveža)
  • izboljšanje limfnega in krvnega obtoka in s tem ogrevanje kože, ki postane bolj prožna, vitalna in mehansko odpornejša,
  • poveča se količina kisika in hranil v mišicah, zato z redno masažo preprečujemo tudi izsušitev kože,
  • spodbujanje parasimpatičnega živčnega sistema,
  • nižja raven stresnih hormonov, manj zabuhlosti kože in omilitev temnih podočnjakov, deluje tudi na pospešitev metabolizma

Že po nekaj tretmajih je opazna tudi boljša elastičnost in prožnost kože, zmanjša se videz gub in izraznih linij. Je odlična sprostitvena terapija, ki deluje tudi na okrepljen spanec.

Kmalu po začetku masaže a lahko pride do sive obarvanosti kože na obrazu ali delu obraza, ki se jo že z vodo zlahka odstrani. Kaže na to, da je prišlo do kemijske reakcije med kovino in povečano kislostjo kože, kansa namreč odlično nevtralizira povišano kislost kože, saj deluje alkalno. Ajurvedska masaža in tretmaji blagodejno delujejo na celotno telo in um. Odpravijo zastoje v pretoku energije, ki povzročajo vnetna stanja in bolezni, saj sprožijo in spodbujajo naravno razstrupljanje telesa. Začne se vzpostavljati naravno ravnovesje, z globoko sproščujočim učinkom. Delujejo na vsa površinska in globoka tkiva, organe in kanale. K dodatnemu učinku pripomorejo še izbrana olja, ki so prilagojena posamezniku in trenutnemu počutju in stanju kože.