Ste že razmišljale, kdaj je pravi čas za obisk ginekologa in kaj pričakovati med pregledom? Spodaj vam bomo predstavili, kdaj je najprimernejši trenutek za obisk ginekološke ambulante in kaj lahko pričakujete med pregledom.

KAKO IZBRATI PRAVEGA GINEKOLOGA?

Izbira pravega ginekologa je ključna za udobno in zaupno izkušnjo med pregledom. Pomembno je, da se počutite sproščeno in zaupate svojemu zdravniku, saj je to ključno za odprto komunikacijo in učinkovito obravnavo vaših zdravstvenih potreb. Pri izbiri ginekologa lahko upoštevate različne dejavnike, kot so priporočila prijateljev ali družinskih članov, pregled mnenj drugih pacientov ali preprosto občutek med vašim prvim obiskom. Pomembno je, da ginekolog razume vaše potrebe, vam posveča pozornost in spoštuje vaše želje ter vam zagotavlja strokovno in občutljivo oskrbo.

KDAJ NAČRTOVATI GINEKOLOŠKI PREGLED?

Prvi obisk pri ginekologu je ključnega pomena, zlasti pred začetkom spolnega življenja. Ta prvi pregled omogoča vzpostavitev zaupanja z zdravnikom in vam omogoča, da se seznanite s postopki in vzdušjem v ambulanti, preden se soočite z morebitnimi težavami ali vprašanji. Za spolno aktivne ženske je priporočljivo, da obiščejo ginekologa najpozneje do 20. leta starosti. Redni pregledi so pomembni tudi med nosečnostjo, po porodu ter v menopavzi.

ZAKAJ REDNI GINEKOLOŠKI PREGLEDI?

Redni ginekološki pregledi so ključni za preprečevanje in zgodnje odkrivanje bolezni ter težav reproduktivnih organov žensk. Med pregledom ginekolog oceni stanje organov, kar omogoča zgodnje ukrepanje in preprečevanje resnih zapletov. Poleg tega je pregled priložnost za razpravo o spolnem in reproduktivnem zdravju, kontracepciji ter drugih pomembnih vprašanjih.

KAJ NAREDITI DA VAS PRED IN MED PREGLEDOM NE BO STRAH?

Pregled pri ginekologu je za nekatere lahko intimen in lahko povzroči tesnobo. Pomembno je, da se zavedate, da je strah normalen in da se z žensko zdravnico pogovorite o svojih občutkih. Če vas je strah, je priporočljivo, da to izrazite že na začetku pregleda. Zdravnica bo skušala olajšati vaše skrbi in ustvariti udobno okolje. Poleg tega je lahko koristno, če na pregled povabite s seboj osebo za podporo, na primer mamo, prijateljico ali partnerja.

KAKO POTEKA GINEKOLOŠKI PREGLED?

Potek ginekološkega pregleda v ginekološki ambulanti je premišljen in postopen. Pred samim pregledom, nas ženska ginekologinja vpraša o naši menstrualni zgodovini, morebitnih ginekoloških težavah ali nepravilnostih pri menstruaciji. Po tem, ko se slečemo ali ostanejo oblečeni v krilo ali obleko, nas ginekologinja posede na ginekološki stol. V tem času se lahko počutimo ranljive, vendar je pomembno vedeti, da je zdravnikinja tam, da nas podpira in skrbi za naše dobro počutje.

Med samim ginekološkim pregledom nas ginekologinja skrbno pregleda, da ugotovi, ali imamo zdrave jajčnike, jajcevode in maternico. Sedimo na ginekološkem stolu, kjer ginekologinja opravi notranji in zunanji pregled. Če je potrebno, lahko sledi tudi odvzem brisa. Pri tem ginekologinja odpre nožnico s posebnimi kleščami in nato potisne v nožnico vatasto krtačko, s katero podrgne stene nožnice. Vzorec nato pošljejo v laboratorij, kjer se opravijo nadaljnje analize, ki lahko odkrijejo morebitne nepravilnosti ali zdravstvene težave v zvezi z materničnim vratom.

Poleg tega nam lahko ginekologinja ponudi tudi ginekološki ultrazvočni pregled. Pri tem uporabi posebno napravo, bodisi okroglo bodisi cevasto, s katero pregleda notranjost našega trebuha. S tem pregledom običajno pregleda jajčnike in maternico ter nam na zaslonu pokaže stanje naših spolnih organov, vključno z morebitno nosečnostjo. Kljub morebitnemu nelagodju je ginekološki pregled pomemben korak pri skrbi za žensko zdravje, zato je pomembno, da se nanj redno odpravljamo in ohranjamo svoje zdravje.

Vaše zdravje je vaš največji zaklad, zato ne pozabite nanj paziti. Redni pregledi pri ginekologu so ključni del tega skrbnega pristopa k zdravju. Ne odlašajte z obiskom ginekologa, če imate kakršne koli dvome ali skrbi. Zaupajte svojemu zdravniku in se prepričajte, da se redno oskrbujete za svoje zdravje.

NAROČANJE V AMBULANTO

Ocenite to stran.
Odpri okno
Kontaktirajte nas!
Pozdravljeni,

kako vam lahko pomagamo?