Petni trn, boleče stanje, ki se pojavi na podplatu pete, je pogosta težava, ki mnogim povzroča nelagodje in bolečino pri vsakodnevnih aktivnostih. V medicinskem centru Vitalizecije razumemo, kako moteč in boleč je petni trn, in smo pripravljeni pomagati. Kombinacija vrhunske fizioterapije in strokovne ortopedske oskrbe ponuja celostno rešitev za to boleče stanje.

SIMPTOMI

Petni trn se kaže z bolečino in vnetjem na predelu, kjer vezi pritrjujejo na petno kost. Simptomi vključujejo:

 • Ostra bolečina na peti: Bolečina se običajno pojavi pri hoji ali stoji, zlasti po dolgem obdobju mirovanja.
 • Rdečina in oteklina: Vnetje na peti lahko povzroči oteklino in rdečino na tem območju.
 • Težave pri hoji: Petni trn lahko omejuje gibanje in povzroči težave pri hoji in izvajanju vsakodnevnih nalog.

VZROKI

Petni trn se običajno pojavi zaradi prekomernega stresa in napetosti na tetivah, ki pritrjujejo na petno kost. Nekateri pogosti vzroki vključujejo:

 • Neprimerno obutev: Nošenje neustrezne obutve, zlasti čevljev brez ustreznega podpornega loka, lahko poveča tveganje za petni trn.
 • Prekomerna telesna teža: Prekomerna telesna teža lahko poveča pritisk na peto, kar lahko povzroči težave.
 • Aktivnosti z visoko obremenitvijo stopal: Določene dejavnosti, kot je tek ali dolgotrajna hoja, lahko povečajo tveganje za petni trn.

ZDRAVLJENJE IN DIAGNOZA

V Centru Vitalizacije se osredotočamo na učinkovito zdravljenje petnega trna z najnovejšimi tehnikami in strokovnjaki na področju fizioterapije in ortopedije.

Fizioterapija je ključni del celostnega pristopa k zdravljenju petnega trna. V Centru Vitalizacije smo ponosni na našo specializirano ekipo izkušenih fizioterapevtov, ki so strokovnjaki za lajšanje bolečine in izboljšanje funkcionalnosti stopala. Naš pristop vključuje širok nabor fizikalnih metod, med katerimi se izkaže metoda globinskega udarnega vala kot izjemno učinkovita.

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE PETNEGA TRNA? 

 

 1. Ocena in diagnoza: Vaša rehabilitacija se začne s celovito oceno stopala in telesne drže. Naši fizioterapevti bodo skrbno pregledali vaše stanje, da bi razumeli vzroke bolečine in določili najboljši načrt zdravljenja.
 2. Individualno prilagojen program terapije: Na podlagi ocene bo izdelan individualni program fizioterapevtske terapije, ki bo obravnaval vaše specifične potrebe. To vključuje vadbe za krepitve mišic stopala, raztezanje, in druge terapevtske postopke.
 3. Fizikalne metode fizioterapije: Naša ponudba fizioterapije vključuje različne fizikalne metode, med katerimi so:
 • Terapevtske vaje: Posebej oblikovane vaje za krepitev mišic stopala in izboljšanje stabilnosti, ki vam bodo pomagale lajšati bolečino in preprečiti ponovitve.
 • Ultrazvok: Uporabljamo ultrazvočne terapevtske naprave, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetja in izboljšanju pretoka krvi v prizadetem območju.
 • Elektroterapija: Električna stimulacija in elektroterapija se lahko uporabljajo za lajšanje bolečine in spodbujanje mišičnih kontrakcij.
 • Terapevtski ultrazvok: Posebna tehnika ultrazvočne terapije pomaga pri sproščanju napetosti in izboljšanju pretoka krvi, kar prispeva k lajšanju bolečine.
 • Hladne obloge: Hladne obloge lahko zmanjšajo vnetje in otekline v prizadetem predelu.
 • Toplotna terapija: Toplotna terapija se lahko uporablja za sprostitev mišic in povečanje pretoka krvi v območju pete.

Poseben poudarek – GLOBINSKI UDARNI VAL (ESWT)

Metoda globinskega udarnega vala (ESWT) je ena od najbolj učinkovitih tehnik za zdravljenje petnega trna. Ta neinvazivna terapevtska metoda vključuje usmerjanje visoko intenzivnih zvočnih valov v prizadeto območje. ESWT spodbuja celjenje tkiv, zmanjšuje vnetje in obnavlja poškodovano tkivo. Ta metoda se je izkazala za učinkovito pri lajšanju bolečine in pospeševanju okrevanja pri petnem trnu.

V Centru Vitalizacije smo specializirani za uporabo metode globinskega udarnega vala in drugih fizikalnih metod fizioterapije za zdravljenje petnega trna. Naš cilj je ne samo lajšanje trenutne bolečine, temveč tudi preprečevanje ponovitve te neprijetne težave.

Stopite v stik z nami in dovolite, da naša izkušena ekipa fizioterapevtov obnovi udobje in gibljivost vaših stopal ter vam pomaga pri dolgoročnem obvladovanju petnega trna.

NAROČANJE NA ZDRAVLJENJE PETNEGA TRNA

OSTANITE AKTIVNI IN BREZ BOLEČIN
Za rezervacijo termina oddajte povpraševanje ali nas pokličite na telefonsko številko +386 30 462 033

  5/5 - (1 vote)
  Odpri okno
  Kontaktirajte nas!
  Pozdravljeni,

  kako vam lahko pomagamo?