Skakalno koleno je pogosta športna poškodba, ki lahko prizadene športnike in aktivne posameznike. Bolečina, oteklina in omejena gibljivost kolena so le nekateri od simptomov, ki lahko spremljajo to stanje. V Centru Vitalizaicje smo specializirani za zdravljenje skakalnega kolena z uporabo najučinkovitejših fizioterapevtskih metod.

SIMPTOMI

Skakalno koleno se največkrat kaže z naslednjimi simptomi:

 • Bolečina: Bolečina v predelu kolena je najpogostejši simptom. Bolečina se lahko pojavlja med športnimi aktivnostmi ali po njih.
 • Oteklina: Oteklina v okolici kolena je pogost simptom skakalnega kolena.
 • Omejena gibljivost: Poškodba lahko povzroči omejeno gibljivost v kolenskem sklepu, kar lahko otežuje gibanje.
 • Nestabilnost kolena: Skakalno koleno lahko povzroči občutek nestabilnosti v kolenu, kar otežuje športne aktivnosti.

VZROKI

Skakalno koleno se pogosto razvije zaradi kombinacije dejavnikov in mehanizmov. Nekateri glavni vzroki in dejavniki tveganja vključujejo:

 1. Trauma ali poškodba: Eno izmed najpogostejših vzrokov za skakalno koleno je neposredna poškodba kolenskega sklepa, na primer pri padcu ali nenadnem zaviranju med športom.
 2. Napetost mišic in tetiv: Pretirana obremenitev ali povečana napetost mišic kvadricepsa in meč lahko povzroči neravnovesje okoli kolenskega sklepa.
 3. Nepravilna tehnika vadbe: Napačna tehnika pri športih, ki zahtevajo pogoste skoke in obračanje, lahko prispeva k razvoju skakalnega kolena.
 4. Nestabilnost sklepa: Posamezniki z naravno nestabilnimi kolenskimi sklepi so bolj nagnjeni k skakalnemu kolenu.
 5. Prekomerna uporaba: Intenzivno treniranje ali sodelovanje v športih, ki vključujejo ponavljajoče se skoke, lahko povzroči obrabo sklepa.
 6. Naslednja nagnjenost: Genetska nagnjenost lahko igra vlogo pri tveganju za skakalno koleno.
 7. Anatomske nepravilnosti: Anatomske nepravilnosti kolena, kot so nenormalna postavitev pogačice ali nepravilno porazdelitev bremena, lahko prispevajo k razvoju tega stanja.

ZDRAVLJENJE

Pri zdravljenju skakalnega kolena se v Centru Vitalizacije osredotočamo na celostno obravnavo, ki vključuje tako fizioterapijo kot ortopedsko oskrbo. Naš pristop k zdravljenju skakalnega kolena vključuje sodelovanje izkušenih fizioterapevtov in ortopedskih strokovnjakov. To omogoča celovito obravnavo poškodbe.

KAKO POTEKA REHABILITACIJA IN ZDRAVLJENJE?

Terapevtske vaje za krepitev mišic: Terapevtske vaje so osnova pri zdravljenju skakalnega kolena. Cilj je okrepiti mišice okoli kolena, kar pripomore k stabilizaciji sklepa. To vključuje vaje za krepitev kvadricepsa, mišic stegna, in mišic meč.

Laserska terapija: Laserska terapija v medicinskem centru Center Vitalizacije lahko pomaga pri pospeševanju celjenja in zmanjšanju vnetja v poškodovanem kolenu. Visoko usmerjena svetloba se uporablja za spodbujanje regeneracije tkiva in lajšanje bolečine.

Tecar terapija: Tecar terapija je napredna tehnika, ki temelji na uporabi visokofrekvenčnega elektromagnetnega valovanja. Ta terapija spodbuja krvni obtok, zmanjšuje bolečino in pomaga pri obnovi poškodovanih tkiv. Uporabljamo jo za pospešitev okrevanja po poškodbah skakalnega kolena.

Elektroterapija: Elektroterapija, kot je električna stimulacija, se uporablja za lajšanje bolečine in spodbujanje mišičnih kontrakcij. To pomaga pri obnovi moči in funkcionalnosti kolena.

Ultrazvok: Ultrazvok se uporablja za zmanjšanje vnetja in izboljšanje pretoka krvi v poškodovanem območju. To lahko pripomore k hitrejšemu celjenju.

Kinezitoaping: Uporaba posebnega kineziološkega traku na kolenu lahko pomaga pri razbremenitvi obremenjenih mišic in vezi ter zagotavlja dodatno podporo sklepu.

Razmislite o ortopedskem pregledu: V nekaterih primerih, ko konzervativni pristopi ne pomagajo, se lahko razmisli o ortopedski oskrbi, vključno z uporabo ortopedskih pripomočkov ali injekcij.

Naši izkušeni fizioterapevti bodo skupaj z vami izbrali najboljše terapevtske metode za vaš primer skakalnega kolena. Naš cilj je pomagati vam pri okrevanju, obnovi funkcionalnosti kolena in varni vrnitvi k vašim športnim aktivnostim.

Ne odlašajte s svojim zdravljenjem. Stopite v stik z nami v medicinskem centru Center Vitalizacije in začnite svojo pot k boljšemu počutju ter aktivnemu življenju brez bolečin v kolenu.

NAROČANJE NA ZDRAVLJENJE SKAKALNEGA KOLENA

OSTANITE AKTIVNI IN BREZ BOLEČIN
Za rezervacijo termina oddajte povpraševanje ali nas pokličite na telefonsko številko +386 30 462 033

  Ocenite to stran.
  Odpri okno
  Kontaktirajte nas!
  Pozdravljeni,

  kako vam lahko pomagamo?