Hernija diska je kompleksno zdravstveno stanje, ki lahko povzroči hudo nelagodje in vpliva na življenjsko kakovost posameznika. V Centru Vitalizacije se zavedamo, kako lahko hernija diska vpliva na vaše življenje, zato smo tu, da vam pomagamo. Naša ekipa izkušenih strokovnjakov združuje fizioterapijo in ortopedsko oskrbo za učinkovito zdravljenje hernije diska.

SIMPTOMI

Hernija diska se lahko kaže z naslednjimi simptomi:

 • Bolečina: Bolečina v spodnjem delu hrbta ali vratu je najpogostejši simptom. Bolečina se lahko širi v okončine, kot so noge ali roke, in je lahko ostra ali kronična.
 • Omejena gibljivost: Hernija diska lahko omeji vašo sposobnost gibanja in povzroči togost v hrbtenici.
 • Mravljinčenje in otopelost: Lahko se pojavijo mravljinčenje, otopelost ali šibkost v okončinah, kar je lahko posledica pritiska na živčne korenine.
 • Težave pri hoji ali dvigovanju: Hernija diska lahko povzroči težave pri hoji, dvigovanju težkih predmetov ali izvajanju vsakodnevnih dejavnosti.

VZROKI

Hernija diska se najpogosteje razvije zaradi poškodbe ali obrabe medvretenčnih diskov v hrbtenici. Diski delujejo kot blažilci med vretenci in omogočajo gibljivost hrbtenice. Vzroki za nastanek hernije diska vključujejo:

 1. Staranje: S staranjem se diski lahko obrabijo, postanejo manj elastični in bolj nagnjeni k poškodbam.
 2. Poškodbe: Poškodbe, npr. dvigovanje težkih predmetov z napačno tehniko, lahko povzročijo hernijo diska.
 3. Genetika: Dedna nagnjenost lahko igra vlogo pri razvoju hernije diska.
 4. Sedeči življenjski slog: Pomanjkanje telesne aktivnosti in dolgotrajno sedenje lahko povečata tveganje za hernijo diska.

ZDRAVLJENJE IN DIAGNOZA

Zdravnik ortoped bo zdravljenje in diagnozo predlagal na podlagi:

 1. Kliničnega pregleda: Ortopedski pregled bo vključeval preverjanje simptomov, pregled gibalne sposobnosti in drže ter oceno občutljivosti na dotik.
 2. Slikovnih preiskav: Za potrditev diagnoze se običajno uporabljajo slikovne preiskave, kot so magnetna resonanca (MRI) ali računalniška tomografija (CT).

KAKO POTEKA REHABILITACIJA IN ZDRAVLJENJE?

Pri zdravljenju hernije diska se osredotočamo na celostno obravnavo, ki vključuje tako fizioterapijo kot ortopedsko oskrbo.

Fizioterapevtsko zdravljenje

Ocena in diagnoza: Fizioterapevti bodo opravili temeljito oceno vašega stanja, vključno s preučitvijo vaše drže, gibanja in preverjanjem simptomov. To nam bo pomagalo razumeti resnost hernije diska in izbrati najboljši pristop k zdravljenju.

Individualni načrt terapije: Na podlagi ocene bomo razvili prilagojen program fizioterapevtske terapije, ki bo naslavljal vaše specifične potrebe. To vključuje:

  • Terapevtske vaje: Izbrali bomo vaje, ki bodo okrepile mišice hrbtenice in trupa, s čimer bomo povečali stabilnost hrbtenice.
  • Raztezanje: Raztezne vaje bodo pomagale sprostiti mišice in zmanjšati pritisk na diske.
  • Korekcija drže: Fizioterapevti vam bodo pomagali pri izboljšanju drže, kar lahko zmanjša stres na hrbtenici.
  • Elektroterapija: Uporabljamo električno stimulacijo za zmanjšanje bolečine in izboljšanje mišičnih kontrakcij.
  • Laserska terapija: Laserska terapija se uporablja za zmanjšanje vnetja, pospešitev celjenja tkiv in lajšanje bolečine. Nizka raven laserja se usmeri v prizadeto območje, kar lahko pomaga pri obnovi poškodovanega tkiva.
  • Tecar terapija: Tecar terapija je visokofrekvenčna elektroterapija, ki se uporablja za izboljšanje pretoka krvi, zmanjšanje bolečine in zmanjšanje vnetja. Ta terapija pomaga spodbujati naravni proces celjenja
  • Masaža: Terapevtska masaža lahko pomaga pri sproščanju napetih mišic in izboljšanju krvnega obtoka v prizadetem območju. To lahko prispeva k zmanjšanju bolečine in povečanju sprostitve.
Ortopedska oskrba

V nekaterih primerih se lahko priporoči ortopedska oskrba, ki vključuje nošenje posebnih ortopedskih pripomočkov, kot so ledveni pasovi ali opornice za hrbtenico, za razbremenitev pritiska na diske.

Ortopedska oskrba hernije diska lahko vključuje tudi kirurške možnosti, vendar se te običajno obravnavajo kot zadnja možnost, ko konzervativni pristopi niso bili uspešni ali če je stanje izjemno hudo in ogroža življenje posameznika. Kirurški poseg se lahko izvede na več načinov, odvisno od lokacije in resnosti hernije diska.

Pri zdravljenju hernije diska je ključno, da se obravnava vsak pacient individualno. Naša kombinacija fizioterapije in ortopedske oskrbe je zasnovana tako, da zagotavlja prilagojeno zdravljenje, ki vam bo pomagalo obvladati bolečino, izboljšati gibljivost in doseči boljše rezultate. Ne oklevajte, če se soočate s hernijo diska. Poiščite pomoč.

NAROČANJE NA ZDRAVLJENJE HERNIJE DISKA

OSTANITE AKTIVNI IN BREZ BOLEČIN
Za rezervacijo termina oddajte povpraševanje ali nas pokličite na telefonsko številko +386 30 462 033

  Ocenite to stran.
  Odpri okno
  Kontaktirajte nas!
  Pozdravljeni,

  kako vam lahko pomagamo?