Tinitus je pogosta težava, ki se kaže kot zvonenje, šumenje, piskanje ali drugi zvoki v ušesih, ki jih slišimo, čeprav okolica ničesar ne oddaja. Ta težava lahko močno vpliva na kakovost življenja posameznika, saj povzroča težave s spanjem, koncentracijo in celo socialnimi interakcijami. V Centru Vitalizacije se zavedamo, kako moteč je lahko tinitus, zato vam želimo pomagati razumeti to stanje in vam predstaviti možnosti zdravljenja.

SIMPTOMI

Simptomi tinitusa so prav tako raznoliki kot ljudje, ki jih doživljajo. Nekateri opisujejo subtilno zvijanje v ušesih, ki ga komajda opazijo, medtem ko drugi doživljajo nenehno zvonjenje, ki jim moti spanje in koncentracijo. Med pogostimi simptomi tinitusa so:

 • Zvonjenje v ušesih: Najpogostejši simptom tinitusa je občutek zvonjenja ali šumenja v enem ali obeh ušesih.
 • Piskanje ali brnenje: Nekateri posamezniki doživljajo piskanje ali brnenje, ki se lahko spreminja v intenzivnosti.
 • Omotica: Tinitus lahko povzroči občutek omotice ali dezorientacije, kar še poslabša vsakodnevno življenje.
 • Težave s sluhom: Pri nekaterih bolnikih tinitus spremljajo težave s sluhom, kar lahko še dodatno vpliva na njihovo vsakodnevno funkcionalnost.
 • Glavoboli: Pogosto tinitus povzroča glavobole zaradi nenehnih zvokov, ki motijo normalno življenje.

VZROKI

Čeprav vzrok tinitusa ni vedno povsem jasen, je znano, da se pojavi iz različnih razlogov. Nekateri pogosti vzroki vključujejo:

 • Izpostavljenost hrupu: Dolgotrajna izpostavljenost glasnemu hrupu na delovnem mestu ali pri uporabi slušalk lahko poškoduje slušne celice v notranjem ušesu, kar lahko vodi do tinitusa.
 • Staranje: Starostna degeneracija notranjega ušesa je pogost vzrok tinitusa, saj se s starostjo izgublja slušna sposobnost.
 • Poškodbe ušesa: Poškodbe ušesa, kot so poškodbe bobniča ali prisotnost tujkov, lahko povzročijo tinitus.
 • Bolezni in zdravstvena stanja: Nekatera zdravstvena stanja, kot so visok krvni tlak, diabetes, bolezni srca ali vnetja ušesa, lahko povzročijo ali poslabšajo tinitus.

ZDRAVLJENJE IN DIAGNOZA

V Centru Vitalizacije obravnava tinitusa poteka v naši ORL ambulanti, ki jo vodi otorinolaringolog. Naša celovita obravnava tinitusa vključuje:

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE?

 1. Natančna diagnostika: Začnemo s temeljito diagnozo, ki nam pomaga ugotoviti vzrok in resnost vašega tinitusa.
 2. Individualno svetovanje: Naš otroinaringolog bo z vami delil osebne nasvete in strategije za obvladovanje tinitusa v vašem vsakdanjem življenju.
 3. Zdravstveni posegi, terapija in zdravila: V primerih, ko je potrebno, lahko izvajamo zdravstvene posege ali predpišemo zdravila za lajšanje simptomov tinitusa.

Ne glede na vzrok ali intenzivnost vašega tinitusa, nas obiščite v naši ORL ambulanti. Vaše zdravje je naša prednostna skrb, in skupaj bomo našli rešitev za vaš tinitus. Povrnite mir in harmonijo v svoje življenje, stopite v stik z nami, in naša izkušena ekipa bo poskrbela za vas.

NAROČANJE NA ORL PREGLED

NAJ BO VAŠE ZDRAVJE VAŠA PRIORITETA
Za rezervacijo termina oddajte povpraševanje ali nas pokličite na telefonsko številko +386 30 462 033

  Ocenite to stran.
  Odpri okno
  Kontaktirajte nas!
  Pozdravljeni,

  kako vam lahko pomagamo?