ORL (otorinolaringološki) pregled je specializirani pregled, ki ga izvajajo zdravniki specialisti ORL. Ta pregled je namenjen diagnosticiranju in zdravljenju težav, povezanih z ušesi, nosom in grlom ter sorodnimi področji.

KDAJ NA ORL PREGLED

Na ORL pregled se lahko naročite, kadar imate težave ali simptome, povezane z:

 1. Ušesi: Težave z zvočnimi ušesi, izguba sluha, tinitus (šumenje v ušesih), bolečine v ušesih, ponavljajoči vnetji srednjega ušesa, težave s slušnim voskom, omotica.
 2. Nosom: Ponavljajoči nosni krvavitvi, težave z nosnim dihanjem, alergijski rinitis (seneni nahod), nosni polipi, izcedek iz nosu, okužbe sinusov.
 3. Grlom in grlom: Kronični kašelj, hripavost, težave pri požiranju, ponavljajoče se vnetje žrela, bolečine v grlu, težave z dihanjem.
 4. Obrazom in vratom: Otekle bezgavke na vratu, tumorji na obrazu ali vratu, bolečine v obrazu, težave s sluhom, ki niso povezane z ušesi.
 5. Glavo in vratom: Glavoboli, ki so povezani s težavami na področju ušes, nosu in grla, omotica.

KAKO POTEKA PREGLED

ORL pregled je strokovno izvajan pregled, ki običajno vključuje naslednje korake:

  1. Anamneza: Zdravnik bo z vami opravil pogovor o vaših simptomih, zdravstveni anamnezi in morebitnih prejšnjih posegih ali boleznih.
  2. Vizualni pregled: Zdravnik bo pregledal ušesa, nos in grlo z uporabo posebnih instrumentov, kot so otoskop za ušesa, nosni spekulum za nos in laringoskop za grlo.
  3. Audiološki pregled: Če imate težave s sluhom, vas lahko napotijo na dodaten audiološki pregled.
  4. Endoskopija: V nekaterih primerih lahko zdravnik uporabi endoskop, da bolje pregleda notranjost nosu, grla ali ušesa.
  5. Dodatni testi: Po potrebi lahko sledijo dodatni testi, kot so slikovni pregledi, laboratorijske preiskave ali alergijski testi.

KAJ PRIČAKOVATI OD ORL PREGLEDA

ORL pregledi so običajno neboleči in neinvazivni. Med pregledom vas bo ORL specialist morda vprašal o vaših simptomih, kot so bolečine v ušesih, zamašeno nosno dihanje ali težave pri požiranju. Specializiran bo za pregled ušes, nosu in grla, pri čemer bo uporabil različna orodja in naprave. Lahko pričakujete, da vas bo zdravnik osnovno poučil o vaših simptomih in predlagal nadaljnje korake za diagnozo ali zdravljenje, če bo potrebno.

ORL PREGLEDI ZA OTROKE

Pregledi ORL za otroke so prilagojeni njihovi starosti in razumevanju. ORL specialist bo zagotovil, da je otrok čim bolj sproščen in udoben med pregledom. Pri pregledu ušes se lahko uporabijo posebne otoskopske naprave, medtem ko se pri pregledu nosu in grla pogosto uporabljajo svetlobni instrumenti. Otroci se pogosto bojijo zdravniških pregledov, zato je pomembno, da so starši prisotni in jim nudijo oporo.

ZAKAJ JE POMEMBNO PRAVOČASNO NA ORL PREGLED


Pravočasen obisk ORL specialista je ključnega pomena za preprečevanje in zdravljenje različnih težav na področju ušes, nosu in grla. Čakanje na pregled lahko poslabša težave in vodi do zapletov. ORL specialisti so usposobljeni za zgodnje odkrivanje in zdravljenje različnih stanj, od okužb ušes do kroničnih bolezni nosu in grla.

NAROČANJE NA ORL PREGLED

NAJ BO VAŠE ZDRAVJE VAŠA PRIORITETA
Za rezervacijo termina oddajte povpraševanje ali nas pokličite na telefonsko številko +386 30 462 033

  Ocenite to stran.
  Odpri okno
  Kontaktirajte nas!
  Pozdravljeni,

  kako vam lahko pomagamo?