Ste noseči in vas zanima, kako lahko dobite še boljši vpogled v razvoj svojega otroka v maternici? Morda že poznate klasične 2D ultrazvočne preglede, vendar ste slišali tudi za 3D/4D ultrazvok. Kaj točno je 3D/4D ultrazvok in kako se razlikuje od običajnega 2D pregleda? V tem članku bomo raziskali čarobnost 3D/4D ultrazvoka ter razkrili, zakaj je priljubljen med pričakovalnimi mamami po vsem svetu.

KAJ JE ULTRAZVOK?

Ultrazvočno slikanje je visokotehnološki medicinski postopek slikanja, ki ustvarja slike organov telesa. Uporablja visokofrekvenčne zvočne valove. V tem smislu je ultrazvočno slikanje varno za uporabo pri nosečnicah, uporablja pa se tudi za slikanje raka na dojkah, transvaginalno slikanje ter druge medicinske aplikacije. Zdravniki uporabljajo 2D ultrazvok za različne medicinske postopke in preglede. Vendar pa je včasih za bolj natančen vpogled potrebna 3D/4D ultrazvočna preiskava.

Včasih se zgodi, da po klasični 2D ultrazvok ginekologinja priporoči 3D/4D ultrazvok, ki omogoča boljši vpogled v razvoj otroka v maternici in s tem lažji pregled razvoja ploda.

Z uporabo posebne opreme za ultrazvok, 4D pregled ponuja visokokakovostne slike iz različnih zornih kotov. Slike tako omogočajo staršem in zdravniku ginekologu spremljanje gibanja otroka v realnem času. Videti je mogoče celo drobne podrobnosti, kot so obrazne značilnosti, in vse to v barvah, kar omogoča čaroben vpogled v otrokov svet.

Postopek je preprost in hitro opravljen. V približno 20 minutah lahko starši skupaj z zdravnikom uživajo v čudovitem pogledu na rastočega otroka in spremljajo vsak njegov gib.

ALI JE 3D/4D ULTRAZVOK VAREN ZA NOSEČNICE IN OTROKA?

Da, 4D ultrazvok je varen in je bil široko sprejet kot pomemben diagnostični in nadzorni pripomoček v nosečnosti. Raziskave in dolgoletne izkušnje kažejo, da neželeni učinki niso pogosti. Kljub temu je pomembno, da se ultrazvok izvaja pod nadzorom usposobljenega zdravstvenega strokovnjaka.

KDAJ JE NAJBOLJŠI ČAS ZA OPRAVITI 3D/4D ULTRAZVOK?

Optimalen čas za opravljanje 3D/4D ultrazvoka je pogosto med 24. in 34. tednom nosečnosti. V tem obdobju dojenček že doseže pomembne mejnike v razvoju, hkrati pa še ni prevelik, da bi ga bilo težko videti na posnetkih. Med temi tedni dojenček začne razvijati svoje edinstvene poteze in obrazne značilnosti, kar omogoča staršem čudovit vpogled v njegovo osebnost že pred rojstvom. Poleg tega je v tem času še vedno dovolj prostora za gibanje, kar pomeni, da lahko dobimo jasne in podrobne posnetke, ki zajamejo vsak premik otroka.

ALI JE POTREBENA KAKŠNA POSEBNA PRIPRAVA PRED ULTRAZVOKOM?

Pred postopkom 3D/4D ultrazvoka ni potrebna posebna priprava. Običajno vam ne bo treba slediti posebnim navodilom ali omejitvam glede hrane ali tekočin. Vendar pa nekateri zdravstveni delavci morda priporočajo, da pred pregledom popijete nekaj vode. To lahko pomaga izboljšati kakovost slik, še posebej, če ima maternica debelo plast maščobe ali če dojenček ni v optimalnem položaju za zajem slik. V vsakem primeru se pred pregledom posvetujte s svojim zdravnikom ali specialistom za ultrazvok, če imate kakršna koli vprašanja ali skrbi.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED 3D in 4D ULTRAZVOKOM?

3D ultrazvok proizvaja tridimenzionalne slike ploda ali organov, ki omogočajo jasnejši in bolj realističen pogled kot običajni dvodimenzionalni (2D) posnetki.

4D ultrazvok pa je nadgradnja 3D tehnologije, ki omogoča ogled tridimenzionalnih slik v realnem času, kar pomeni, da lahko vidimo gibanje in dejanske premike ploda ali organov.

NAROČANJE NA GINEKOLOŠKI PREGLED

NAJ BO VAŠE ZDRAVJE VAŠA PRIORITETA
Za rezervacijo termina oddajte povpraševanje ali nas pokličite na telefonsko številko +386 30 462 033

    Ocenite to stran.
    Odpri okno
    Kontaktirajte nas!
    Pozdravljeni,

    kako vam lahko pomagamo?